een sociale onderneming op missie de wereld afvalvrij te maken
waarom we bestaan
Wij geloven dat een wereld zonder afval mogelijk is. De één zijn afval is de ander zijn voedsel. Hier werken we iedere dag aan. Dit is een proces van koppelen, creatief zijn en omdenken. Onze frustratie zit erin dat veel partijen claimen “circulair” te zijn wanneer ze met één afvalproduct, helemaal aan het eind van de waardeketen, iets doen. Oesterzwammen groeien op koffiedik is fantastisch, maar dit betekent niet dat je koffie dan circulair is. Er zit een hele keten voor. De boeren, het regenwoud, de wasstations, de branderijen - al deze schakels produceren afval. Wij hebben al deze mensen in beeld en maken samen stappen. Samen maken de koffie écht circulair.
Circulariteit in de hele keten. Gelijkwaardig en samen worden we afvalvrij.
de visie; een wereld zonder afval is mogelijk. Stapje voor stapje komen we iedere dag dichterbij.
de frustratie; iets is niet circulair als je één afvalstroom aanpakt. Er zit een hele waardeketen vóór - ook die schakels moet je aanpakken.
de hele keten erbij betrekken is niet makkelijk, maar zo wordt de circulaire economie wel menselijk, overzichtelijk en behapbaar.
samen sterker; ketens zijn zo sterk als de zwakste schakel. Iedereen doet gelijkwaardig mee en samen maken we echte stappen.
we zijn misschien wat anders dan anderen
onze aanpak
waarom we anders zijn
Koffie is één van de gemakkelijkste dingen om te krijgen in onze samenleving. De waardeketen die erachter ligt, is allesbehalve gemakkelijk. Er is sprake van veel ongelijkheid, ecologische destructie en veel afvalproductie. Koffie is een moeilijk product om circulair te maken. Maar als dit ons lukt, kunnen we een voorbeeld zijn voor een hele hoop andere producten.
We koppelen koffieplantages direct aan de Nederlandse en Belgische kantorenmarkt. We faciliteren alle tussenliggende stappen, de koffie en toebehoren komen netjes bij je op kantoor aangeleverd. Maar we bieden ook de mogelijkheid actief deel te nemen aan deze waardeketen. Neem een actieve rol in de verduurzaming. Dit hoeft geen grote opgave te zijn, als iedereen een klein stapje neemt, zetten we met elkaar hele grote stappen vooruit naar een duurzamere wereld. Begin bijvoorbeeld eens bij je koffiedik, zullen we daar een nieuw thuis voor bedenken?
Wij koppelen koffieplantages direct aan kantoren in Nederland en België en pakken zo alle tussenliggende schakels samen aan.
ons stappenplan
ken je boer en je hele keten. Weet met wie je zaken doet en maak effectieve afspraken. Zeg eens “hoi” over Skype.
betaal normaal, iedereen in de waardeketen moet een boterham kunnen verdienen.
ga aan de slag met ecologie, als er eten op tafel staat kun je praten over herbebossing, biologisch verbouwen en schoner water.
maak zelf ook stappen, want als iedereen een stapje vooruit zet, maken we met z’n allen grote vooruitgang.
moeilijke woorden en hun betekenis
wat we nou precies bedoelen
goed gebruik van mooie woorden
Toen het Circular Coffee Collective begon, had nog niemand van “de circulaire economie” gehoord. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, maar zien we helaas ook veel misbruik van het woord. Veel partijen gebruiken een uitgedunde versie van de echte betekenis. Zie hier rechts een kort rijtje van de definities die wij hanteren. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je érgens moet beginnen met de circulaire economie. Je kunt dit opdelen in drie delen: biologische ketens, technologische ketens en sociale ketens. De eerste gaat over biologisch afbreekbaar afval, zoals bananenschillen en ander “groen afval”. De tweede gaat over niet-biologisch afbreekbare stromen, zoals plastic. De derde gaat over de mens - zorg ervoor dat iedereen kan blijven meedoen in onze samenleving. Waar zullen we eens een beginnetje maken?
De circulaire economie gaat over het sluiten van waardeketens zodat er geen afval meer bestaat - in de breedste zin van het woord.
circulaire economie: het sluiten van waardeketens zodat er geen afval meer bestaat, in de breedste zin van het woord. Afval van de één is voedsel voor de ander.
regeneratief: herstellend en teruggevend. We ontwerpen systemen die niet alleen minder schade creëren, maar ook herstellen.
participerend: deelnemend. Een mooiere wereld komt er niet van door erover te praten - je moet het doen. Doe je mee?
waardeketen: de hele ketting van schakels die ervoor nodig is een product te creëren. Iedere schakel voegt waarde toe.